Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte se ut som det gör” – kommunalrådet Marino Wallsten (S) tar avstånd från asfaltsytan i Vilhelminaparken. Foto: Audrey Erath/SVT

Kommunalrådet i Fagersta om kritiserade asfaltsytan: ”Inte vad vi såg framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) anser fortfarande att beslutet att gräva igen dammen i Vilhelminaparken var det rätta för att få bukt med den skitiga situationen i parken med fågelbajs. Men asfaltsytan för foodtrucks som är där nu tar han helt avstånd från.

– Jag saknar ord, den är allt annat än fin. Det var inte vad vi såg framför oss och det är heller inte vad vi har beställt, säger han.

I början av 2020 presenterade kommunens varumärkesgrupp förslag på trivsel- och trygghetsskapande åtgärder i Vilhelminaparken. En av åtgärderna, som väckt starka reaktioner i efterhand, är den asfalterade ytan för foodtrucks som placerades där dammen tidigare legat.

– Det vi tog beslut om var en foodcourt och då ser man ju något helt annat framför sig. Om man får drömma lite, en pergola med grönskande tak, någonting mysigt att sitta och fika i, säger Marino Wallsten (S).

NVK: ”Ingen skyldighet”

Att det blev som det blev beror enligt honom på att asfaltsytan stressades fram för att den skulle bli klar till Våryran 2020 som sedan blev inställd. Det är en bild som Kenneth Berggren, förbundschef på NVK, delar.

– Det blev absolut en framstressad grej. Den kanske skulle ha varit plattlagd istället, varit omgärdad av mer buskar. Men vi har genomfört uppdraget, sen kan man tycka olika om utfallet.

Men borde ni ha presenterat en gestaltning för politikerna innan ni  påbörjade arbetet? 

– Vi har ingen skyldighet att göra det, men det är klart att det är bättre så att man inte ser olika saker framför sig.

Gestaltningsplan ska tas fram

I och med e-förslaget om att återställa dammen i Vilhelminaparken har kommunstyrlsens arbetsutskott nu gett NVK i uppdrag att tillsammans med Stöd och styrning ta fram förslag till en gestaltningplan för parken som ska presenteras senast den 11 januari 2023.

– Jag kommer föreslå en rejäl genomlysning av parken, det fungerar inte att göra punktinsattser som vi hittills gjort. Det vore också bra med den medborgardialog som var tänkt, men som inte blev av på grund av corona, säger Kenneth Berggren, förbundschef på NVK.

I klippet: ”Ska inte se ut som det gör” – Marino Wallsten (S) tar avstånd från asfaltsytan i Vilhelminaparken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer