Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rost, bruksarv och tystare fontän – så ska torgen i Fagersta se ut. Foto: Audrey Erath/SVT

Torgupprustning ska få fler att hänga i Fagersta centrum – Brinelltorget näst på tur efter Järntorget

Uppdaterad
Publicerad

Det är full fart på Järntorget i Fagersta. I början av december ska upprustningen stå klar.

I samma veva påbörjas projekteringen av nästa torg 150 meter bort – Brinelltorget.

Gatuarbetena i Fagersta centrum har pågått under flera år – Västmannavägens ansiktslyft var, efter ungefär tre år, klar i september 2021. I slutet av augusti i år drog nästa arbete igång. Då startade Järntorgets ansiktslyft efter nästan ett års försening. Den första upphandlingen fick avbrytas då politikerna ansåg att det enda anbud som inkommit var för dyrt och NVK tvingades göra ett omtag kring torget då dyra materialval byttes ut.

Men under vecka 48, alltså vid månadsskiftet november-december, ska torget stå klart.

– Enligt våra beräkningar så ser vi ut att hålla tidsplanen, konstaterar Patrik Eriksson, när SVT Nyheter Västmanland går en torgvandring med honom och gatuchefen Carin Östlund.

Fyra etapper

Torgupprustningarna är två av fyra etapper i en fördjupad översiktsplan för Fagersta centrum – Västmannavägen, Järntorget, Brinelltorget och Centrumvägen.

– Det handlar om att få ett mer attraktivt centrum som får medborgarna att röra sig mer här, säger Patrik Eriksson.

Nu startar projekteringen av Brinelltorget och om allt går enligt plan kan det börja hända saker på torget redan i vår. Här finns det planer på att hämta inspiration från industrimannen Johan August Brinell, och åtgärda den högljudda fontänen för att klara lagkraven.

I klippet: Rost, bruksarv och tystare fontän – så ska torgen i Fagersta se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.