Foto: Adam Schatzl

Avfallsanläggningen ses över igen

Uppdaterad
Publicerad

Företaget NM Transport och Trading Ab har lämnat in nya uppgifter som inte var tillräckliga enligt kommunen. Företaget behöver komplettera med ytterligare information. Samtidigt kan företaget få ett nytt föreläggande. Beslutet ska tas under nästa vecka.

Efter den förra inspektionen som kommunen gjorde på anläggningen i Skultuna, behövde företaget lämna in flera uppgifter om verksamheten. Företaget lämnade under måndagen in ett egenkontrollsprogram gällande verksamheten, vilket kommunen även ställt som krav. Enligt Miljö och- och hälsoskyddsenheten behöver företaget inkomma med flera svar.

-Egenkontrollsrapporten var väldigt övergripande och vi vill ha lite mera kött på benen, berättar Marianne Lidman Hägnesten som är direktör på miljö och hälsoskyddsenheten.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Under nästa vecka väntas beslut

Under nästa vecka kommer det tas beslut om företaget tillfälligt ska förbjudas att ta emot mera avfall samt om det avfall som ligger direkt på marken ska transporteras bort. Ifall företaget inte skulle följa ett sådant beslut kan det leda till vite.

-Desto mera avfall det finns, ju större risk är det. Sedan är det en helt annan sak att hantera material på icke hårdgjorda ytor, säger Marianne Lidman Hägnesten

I företagets rapport föreslår företaget att egenkontrollsprogrammet ska gälla med omedelbar verkan. I rapporten beskriv hur olika material hanteras, hur anläggningskontroller går till och en riskbedömning av verksamheten görs.

Brand som tänkbar risk

I riskbedömningen tas brand upp som en tänkbar risk och företaget menar att tänkbara orsaker till en brand kan bero på ett defekt arbetsfordon eller genom självantändning. Vidare menar de att sannolikheten att det skulle hända är 2 av 5. Trots det har det inom loppet av några månader utbrutit två bränder på anläggningen.

För att följa upp de uppgifter som företaget lämnat in kommer kommunen att  gå igenom engenkontrollsprogrammet och följa upp med en ny tillsyn av anläggningen i Skultuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet