Foto: Melker Blomberg/Adam Schatzl

Grannen efter senaste sopbranden: ”Den fräna lukten stack i näsan”

Uppdaterad
Publicerad

I Skultuna är de boende oroliga över avfallsanläggningens miljöpåverkan och i en Facebook-grupp diskuteras det för fullt om verksamheten följer alla lagar och regler. Samtidigt menar företaget NM Trading och Transport AB att de gör det.

Många är oroliga över att förorenat lakvatten och dagvatten ska rinna ner i Svartån, huruvida företaget sköter sorteringen av avfallet korrekt eller om de innehar mera avfall än vad som är tillåtet. Patric Eriksson och hans familj bor närmast avfallsanläggningen och anser att den röklukt som de ofta känner efter branden i februari som utbröt i en av avfallshögarna är jobbig, men även att lastbilar kör i höga hastigheter.

Ytterligare en brand utbröt

Avfallsanläggningen i Skultuna

Sent under onsdagskvällen utbröt en ny brand på anläggningen. Ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) gick ut med anledning av brandens rökutveckling och röklukten har känts på flera håll i Skultuna.

– Röklukten har känts enda sedan den första branden, så fort företagets anställda är och petar i de brända avfallshögarna så börjar det lukta mer. Efter branden under onsdagskvällen var röklukten så frän att det stack till i näsan, säger Patric Eriksson som bor cirka 300 meter från avfallsverksamheten.

I ett mejl svarar NM Trading och Transport AB på den kritik som riktas mot dem:

”Vi tar all oro på största allvar och avser att informera de boende om verksamheten. Den verksamhet som idag bedrivs på området har förmodligen den lägsta miljöpåverkan om man skall jämföra med tidigare verksamheter där. NMT har inget att dölja och följer alla lagar och regler.”

Orolig över en stor brand

Samtidigt börjar de boende bli ännu oroligare när nya bränder uppstår med kort mellanrum.

– Jag är mest orolig över att en stor brand ska blossa upp och eskalera. Det ligger en träindustri precis intill avfallsanläggningen, som redan har brunnit en gång tidigare så det finns stor möjlighet att det skulle kunna hända igen, säger Patric Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet