Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger experten Ottar Kraemer tips på hur du kan prata ekonomi med barn och ungdomar. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Lista: Så pratar du pengar med ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska stressen bland ungdomar ökar, det visar Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport. Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare i Västerås stad, vill se fler föräldrar prata ekonomi med sina barn.

– Det är aldrig för tidigt att prata ekonomi, säger han.

Ungdomsbarometern intervjuar årligen 15 000 ungdomar i 15-24 års ålder. En av trenderna som visar sig i år är att fler än 6 av 10 ungdomar upplever ekonomisk stress minst en gång i veckan. Samtidigt anger fler än hälften att tjäna pengar är viktigast för dem just nu.

Ottar Kraemer ser tydligt den ekonomiska stressen bland ungdomar. I sitt arbete besöker han gymnasieskolor och pratar med unga om hur det är att flytta hemifrån, få ihop sin privatekonomi och få livet att fungera.

Ungdomsbarometern

– Jag möter ungdomar som är ivriga att komma ut i livet men som plockar upp av sina föräldrar och media att det blir tuffare och tuffare i ekonomin. Samtidigt ser de i sociala medier hela tiden en värld där alla har allting av det absolut bästa. Det är naturligtvis två bilder som överhuvudtaget inte går att förena, säger han.

”Dela med dig av dina egna misstag.” Starta videon för att höra Ottars tre tips på hur du pratar med dina barn om ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet