I klippet berättar Peter Bladh, rektor på Kulturskolan i Västerås, om hur de tar sig an hösten när undervisningen nu ska ske på plats igen. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Sång bakom plexiglas – Kulturskolan i Västerås står rustade inför hösten

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin härjade som mest var det knappt några elever eller lärare som dök upp – då gick kulturskolan över till distansundervisning. Nu ska undervisningen ske på plats igen.

– Det kändes rätt att ställa om till distansundervisning. Men nu ser vi mycket fram emot att bedriva verksamheten i våra lokaler igen, säger Peter Bladh, rektor på Kulturskolan i Västerås.

Trots att Kulturskolan i Västerås nu går över till fysisk undervisning igen så kommer det, utöver en del säkerhetsåtgärder som att ha plexiglas mellan lärare och elev vid sånglektionerna, att bli en del förändringar i verksamheten.

När det nu på söndag vankas öppet hus ska detta ske uteslutande digitalt. Dessutom ska gruppundervisningen ske med färre antal elever jämfört med tidigare. Allt för att minska smittspridningen och för att anpassa sig till de rådande omständigheterna. 

Coronaviruset i Västmanland

Tog lärdom av andra kulturskolor

– Situationen i sig är ju så märklig och ingenting man hade kunnat föreställa sig för ett år sedan. Men vi vill göra det bästa för våra elever och vi tror på att det är rätt att ha fysisk undervisning igen, säger Peter Bladh. 

Han och hans kollegor har dessutom tittat på andra kulturskolor och hur de agerade de senaste månaderna. Enligt Peter Bladh fortsatte många av verksamheterna sin undervisning som vanligt, och även det verkar ha fungerat. 

– Att kunna gå på musiklektionerna bidrar ju också till ens hälsa om man nu vill väga upp det mot det andra, säger Peter Bladh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet