Nya gruppledaren för trafikutskottet, Pia Nilsson från Sala. Foto: Socialdemokraterna

Länsbor till utskotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Socialdemokraterna fördelat platserna i riksdagens olika utskott. Pia Nilsson fick oväntat rollen som gruppledare i trafikutskottet.

Tvärsnytt fick en intervju med Pia Nilsson när hon satt på tåget på väg hem till Sala med nya goda nyheter: Hon blir gruppledare i trafikutskottet.

Hur känns det?

Val 2014 – Tvärsnytt

– Det är hur kul som helst, jag är verkligen jättetaggad!

Var det förvånande?

– Ja, faktiskt. Jag hade önskat mig till trafikutskottet, men hade ingen aning om det här med gruppledarrollen. Därför känns det extra roligt att det blev så bra. Gruppledarskapet känns hedrande.

Pia Nilsson har tidigare suttit som ledamot i trafikutskottet, mellan 2006 och 2011. Sedan dess har hon suttit i finansutskottet.

– Så lite grann känns det som att komma hem igen, och den här gången känns det lite mer ansvarsfullt också, säger hon.

Hon berättar om många lyckönskningar på sociala medier och känner ett stort stöd, inte minst från västmanlänningarna.

– Jag lade ut informationen på Facebook för en och en halv timme sedan och har redan fått nära 200 gilla-markeringar – och det brukar jag verkligen inte få, skrattar Pia Nilsson.

Hon tycker att det känns skönt med stödet och sparar det i minnet inför dagar då hon kommer bli tvungen att lämna mindre glädjande besked.

– Jag har alltid känt ett jättestarkt stöd, speciellt från Salabor. Det är därifrån man får energin och orken att ta tag i de mindre roliga beskeden som kanske kan komma senare.

En av sakerna som ligger högst upp på prioriteringslistan är nu Mälardalens kollektivtrafik.

– Vi ser ju att Svealandsbanan och Mälarbanan är väldigt viktiga, inte minst för pendlare. Problemet är att underhållet har fallerat och det vill vi nu få ordning på genom att lägga underhållet under statligt tak, alltså Trafikverket. Då blir det bättre och Tvärsnyttsområdet kommer att gynnas i högsta grad.

Men Pia Nilsson är inte den enda västmanlänningen som har fått goda nyheter i dag. Anna Wallén, Västerås, har valts till ledamot i näringsutskottet och Lars Eriksson, Västerås, har valts till ledamot i civilutskottet. Olle Thorell som sedan tidigare varit ledamot i utrikesutskottet fortsätter som tidigare.

Som vi tidigare har berättat utsågs i går även västeråsaren Gabriel Wikström till folkhälso- och sjukvårdsminister med ansvar för idrottsfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet