Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Leif GW: Därför vill åklagaren öppna graven

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar professorn Leif GW Persson beslutet om att öppna 41-åringens exmakes grav för obduktion. – Det är helt klart värt att öppna, för rent tekniskt går det inte att drunkna där mannen hittades, Leif GW Persson.

Vid lunchtid på tisdagen kom beskedet från tingsrätten i Västmanland att de beviljar åklagarens begäran om att få öppna 41-åringens makes grav för att obducera honom.

– Förhoppningen är att med denna åtgärd se om det finns möjlighet till ytterligare provtagningar, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

41-åringens exmake drunknande under mystiska omständigheter i augusti förra året. Mannen var simkunnig, van vid vatten och fullt friskt när han hittades död på grunt vatten. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson säger i kvällens avsnitt av programmet Veckans brott att han kan tänka sig att det finns två syften till att åklagaren vill öppna graven.

– Dels vill han väl se om det finns möjlighet att säkra vatten i kroppen från själva drunkningsolyckan. Helt enkelt för att se varifrån vattnet kommer, man vet ju inte med säkerhet att han drunknat i Hjälmaren där han hittades. Men den möjligheten bedömer jag som låg, säger Leif GW och fortsätter: 

– Sen vill han väl se han kan ha varit drogad eller likande, men även den möjligheten bedömer jag som låg att de kommer få fram.

”Klart värt det”

Trots att professorn bedömer chanserna till att få fram några svar vid obduktionen som små, anser Leif GW att det är självklart att graven grävs upp.

– Det är klart det är värt. Poängen är den att jag har varit där på platsen och jag vill påstå att rent tekniskt går det inte att drunkna där om man är en fysiskt friskt man, vilket han var, säger Leif GW Persson.

Att exmaken till 41-åringen legat begravd i över ett år, är något som försvårar analysen av kvarlevorna.

– Man ska nog inte vara överoptimistisk till vad de faktiskt kan få ut vid den här kemiska analysen, säger professorn.

41-åringen: Han har fyllt 25 år

På tisdagen kom också nya uppgifter om att den 41-åriga kvinnas 18-årige sambo, som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på ett äldre par. Enligt kvinnan ska sambon vara äldre än de 18 år som tidigare uppgivits. Hon hävdar nu att 18-åringen egentligen har fyllt 25 år –  vilket skulle kunna innebära att han skulle kunna dömas till livstidsfängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet