Foto: SVT

Lille Love föddes i vardagsrummet – utan barnmorska

Uppdaterad
Publicerad

När lille Love skulle födas så hade mamma Frida hjälp av sin partner, sin son, sin bästa vän och en doula. Men en barnmorska fanns inte på plats.

Love föddes den 11 augusti i år. Men han gjorde inte entré på sjukhuset utan i vardagsrummet, hemma i villan på Hökåsen.

– Den här tryggheten som jag hade här hemma hade jag aldrig kunnat få på sjukhuset. Jag hörde min son leka, jag hörde hur min man hämtade sitt kaffe och jag kunde titta ut i trädgården. Tryggare än så hade jag inte kunnat få det, säger Frida Hjärtström.

Bestämde sig tidigt för att föda hemma

Frida bestämde sig tidigt i graviditeten för att föda hemma, trots att hon hade en del traumatiska minnen med sig från sin förstfödde sons förlossning.

– Jag tror att det kan vara just på grund av att jag upplevde en sådan hemsk förlossning första gången som jag nu ville föda hemma. Jag visste att jag kunde lita på min kropp och jag var väldigt påläst, säger Frida Hjärtström.

Socialstyrelsen kritisk till att föda utan vårdpersonal

Socialstyrelsen avråder ifrån att föda hemma och även Fridas läkare var kritisk till att hon ville föda utan vårdpersonal.

– Både min barnmorska som följde mig genom graviditeten och läkaren tyckte det var en mindre bra idé att föda hemma då jag har tappat så mycket blod vid mitt första barns förlossning. Men det var ju inte konstigt heller med tanke på att de klippte mig och då två barnmorskor tryckte på min mage för att få ut bebisen, säger Frida Hjärtström.

– Så ville jag inte ha det igen, fortsätter hon.

Skulle du rekommendera andra gravida att föda hemma utan vårdpersonal?

– Bara om man är väldigt påläst. Det bästa hade även i mitt fall varit att ha en barnmorska närvarande men jag hittade ju ingen som kunde ställa upp vid en hemförlossning, säger Frida Hjärtström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.