Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mälardalens högskola samlade över 100 studenter för tenta Foto: Jakob Odelstad/SVT

Mälardalens högskola samlade över 100 studenter för tenta: ”Omöjligt att hålla avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 23 november genomfördes en salstentamen med över 100 närvarande sjuksköterskestudenter på Mälardalens högskola.

SVT har pratat med två av studenterna och de är mycket kritiska till hur tentan genomfördes.

Enligt Mälardalens högskola har nödvändiga åtgärder vidtagits.

– Det känns som att de prioriterar rättssäkerheten framför vår hälsa och samhällsansvaret, säger studenten Anna-Maria Folkesten och får medhåll av klasskamraten Rebecca Barrette.

De går båda första terminen på sjuksköterskeprogrammet och har haft den mesta undervisningen digitalt. Men enligt de direktiv som gällde på högskolan fram tills den 24 november kunde viktiga tentor fortfarande skrivas på plats.

– De gick ut och sa att vi skulle komma till skolan tidigt så att de kunde släppa in oss efter hand, men dörrarna öppnades inte förrän två minuter innan det skulle börja så folk stod och trängdes utanför minst en halvtimme, säger Anna-Maria Folkesten.

Ny tenta redan planerat

Klassen har redan fått en ny salstentamen inplanerad i början på januari något som de hoppas kommer ställas in.

– Jag är i riskgruppen så det känns inte alls bra. Man tänker bara på att minimera fusk men det finns åtgärder att ta till som kameror så att man kan skriva tentorna hemma, säger Rebecca Barrette.

Vidtagit en rad åtgärder

Mälardalens högskola har avböjt att ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl  till SVT att man vidtagit en rad åtgärder för att göra tentorna smittsäkra. Till exempel har de ökat avstånd mellan studenterna, placerat handsprit i varje skrivsal och släpper in tidigare i skrivsalarna för att motverka trängseln. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer