Uppgifter: Misstänkte mannen erkände mordet på sin ex-fru Foto: Sjöräddningen/SVT

Uppgifter: Misstänkte mannen erkände mordet på sin ex-fru

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha knuffat ned en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg ska strax före dådet ha erkänt mordet på sin ex-fru.

Nu kan SVT också berätta att mannens försvarsadvokat tidigare företrätt ex-frun – året innan hon försvann. Advokaten Maria Wilhelmsson begär därför att få lämna sitt uppdrag på grund av jäv.

I slutet av 2015 kommer den nu häktade mannen i Norberg med sin dåvarande fru och tre barn till Sverige från Afghanistan.

I samtal med Migrationsverket 2018 uppger frun att hon är rädd för sin man och att hon inte längre vill bo med honom. Kort därefter, i februari 2019, anmäler hon honom för två fall av olaga hot. Mannen anhålls men släpps samma dag.

Ex-frun ansöker också om kontaktförbud för henne och barnen, men ansökan avslås. I början av 2020 försvinner hon spårlöst.

Företräddes av mannens advokat

Målsägandebiträde i ärendet om de olaga hoten 2019 var Maria Wilhelmsson, samma advokat som nu företräder mannen i Norberg. Nu begär hon att få bli entledigad från sitt uppdrag på grund av jäv.

”Under utredningen har framkommit omständigheter som kan innebära jäv för undertecknad”, skriver hon i ett mejl till tingsrätten.

SVT har sökt advokat Maria Wilhelmsson för en kommentar.

Erkände mordet på sin ex-fru

Enligt uppgifter till SVT ska den nu häktade mannen ha erkänt mordet på sin ex-fru innan han misstänks ha våldtagit och knuffat ned en annan kvinna i ett gruvhål i Norberg i förrförra veckan.

Motivet bakom dådet i Norberg ska enligt uppgifterna ha varit ett misslyckat frieri. Mannen misstänks också ha återvänt till platsen för att kasta stenar mot kvinnan i hålet.

Mannen nekar till anklagelserna.

”Borde gett sig till känna”

Enligt SVT:s källa hade ex-frun varit försvunnen en kortare tid innan hon anmäldes försvunnen 2020. Hon hade tidigare fått ett beslut om utvisning, men det var först efter att hon försvunnit som Migrationsverket beslutade att utvisningen skulle verkställas.

– Om hon avvikit för att hon inte ville bli utvisad borde hon ha gett sig till känna nu efter Migrationsverkets nya ställningstagande om Afghanistan, men det har hon inte, säger en källa med insyn i ärendet.

Polisen utreder försvinnande

I veckan berättade polisen att man nu återupptagit sökande efter en kvinna som anmäldes försvunnen den sista januari 2020. Enligt handlingar som SVT tagit del av var ex-frun registrerad på en adress i Surahammar efter att hon bodde i Norberg. Det är samma kommun som polisen nu utgår ifrån i sökandet.

Den misstänkte mannen i Norberg har gett flera skäl till varför han inte längre lever med sin fru. Han ska bland annat ha sagt att hon lämnat honom, alternativt att hon ”placerats någon annanstans”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vet vi om mannen som misstänks ha kastat ned en kvinna i ett gruvhål i Norberg. Foto: Sjöräddningen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet