Foto: SVT

Miljöminister Per Bolund (MP) om oseriösa återvinningsföretag: ”Vi accepterar inga gangstermetoder”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Per Bolund (MP) besökte på fredagen platsen för den omtalade soptippen i Skultuna norr om Västerås. Företaget bakom anläggningen har gått i konkurs och en rättsprocess om misstänkt miljöbrott pågår där huvudmännen i företaget är inblandade.

Regeringen ämnar satsa 50 miljoner kronor på att stärka upp åklagarkammaren, länsstyrelserna och andra myndigheter i kampen mot oseriösa aktörer inom återvinning- och sopbranschen.

– Det här måste vi sätta stopp för, ska man vara inne i avfallsbranschen ska man vara seriös. Vi accepterar inga gangstermetoder, säger Per Bolund (MP).

Återvinningsindustrierna, de privata aktörernas intresseorganisation inom återvinningsbranschen, välkomnar regeringens satsning och ser allvarligt på hur aktörer likt den i Skultuna förstör för andra, seriösa aktörer.

– De företag som vi ser exempel på här är mycket konkurrens på olika villkor och vi vill se att alla somarbetar med avfallshantering ska ha tillstånd, vara kunniga och alla ska veta vad som händer med avfallet sen, säger Viveke Ihd, vd Återvinningsindustrierna.

I klippet berättar miljöminister Per Bolund (MP) mer om arbetet mot oseriösa aktörer i avfallsbranschen.

Miljöminister Per Bolund (MP) träffade media utanför grindarna till avfallsanläggningen i Skultuna norr om Västerås. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.