I det här gruvhålet mellan Norberg och Avesta hittades den skadade kvinnan. Foto: Adam Danielsson/SVT

Man misstänkt för mordförsök vid gruvhål i Norberg omhäktas

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som misstänks för våldtäkt och mordförsök på en kvinna vid ett gruvhål utanför Norberg omhäktades under tisdagen. Åtal ska väckas senast den 7 juni.

Fredagen 22 april hittades en kvinna i ett gruvhål i Långgruvan utanför Norberg. Tre dagar senare anhölls en man i 40-årsåldern misstänkt för våldtäkt och försök till mord på kvinnan. Nu har han omhäktas av Västmanlands tingsrätt.

”Tingsrätten beslutade att misstänkt ska kvarbli i häktet i ytterligare fyra veckor. Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och våldtäkt. I övrigt vill jag inte kommentera utredningen”, skriver åklagare Ann-Sofie Trossing i ett mail till SVT. 

Kvinnan var svårt skadad och kraftigt nedkyld när räddningstjänsten till slut lyckades vinscha upp henne ur det 25 meter djupa gruvhålet.

Enligt uppgifter till SVT ska den misstänkte gärningsmannen ha velat gifta sig med flickvännen, men blivit nekad. Han misstänks då ha våldtagit och knuffat ned henne i hålet.

Nytt fynd som kan tillhöra kvinnan

I fredags åkte polisen återigen till Långgruvan i Norberg efter att en förbipasserande person hittat ett föremål i närheten av gruvhålet. Fyndet är en personlig tillhörighet som polisen misstänker kan tillhöra kvinnan som hittades i gruvhålet för över två veckor sedan.

– Dels är det i närtid som man hittar den här personliga tillhörigheten, men den låg också på en plats i nära anslutning till den här gruvan. I nuläget går det inte att säga om det finns någon koppling, säger Johan Thalberg, presstalesperson i polisregion Mitt.

Polisen har säkrat fyndet och ska nu undersöka föremålet. Johan Thalberg kan inte närmare gå in på vad föremålet är för något utan hänvisar till sekretess i förundersökningen.

Erkände mordet på sin ex-fru

Enligt uppgifter till SVT ska den omhäktade mannen ha erkänt mordet på sin ex-fru innan han misstänks ha våldtagit och knuffat ned en annan kvinna i ett gruvhål i Norberg för över två veckor sedan.

Polisen har återupptagit sökandet efter en kvinna som anmäldes försvunnen den sista januari 2020. Enligt handlingar som SVT tagit del av var ex-frun registrerad på en adress i Surahammar efter att hon bodde i Norberg. Det är samma kommun som polisen nu utgår ifrån i sökandet.

Mannen nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet