Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kommer att följa den här utvecklingen noga, säger tf smittskyddsläkaren Emeli Månsson om upptäckten av de nya misstänkta deltavirus-fallen i Västmanland. Foto: SVT

Misstänkta fall av deltavarianten i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I april i år upptäcktes de första två fallen av virusmutationen från Indien, den så kallade deltavarianten. Nu i helgen upptäcktes 15 nya misstänkta fall av mutationen. 

– Det tyder på att deltavarianten sprids även i Västmanland, säger Emeli Månsson, tillförordnad smittskyddsläkare. 

Virusmutationen som uppstod i Indien tros vara mer smittsam och leda till svårare sjukdom. Efter ett par bekräftade fall under våren har det nu upptäckts 15 nya misstänkta fall av denna mutation i Västmanland. 

– Vaccin skyddar bra mot även den här mutationen, om man har fått två doser vaccin. Därför är det väldigt viktigt att så många som möjligt tar båda doser vaccin, säger Emeli Månsson. 

Hon påpekar också att det är av stor vikt att fortsätta följa FHMs rekommendationer för att undvika att smittspridningen tar fart på nytt. 

Hör henne berätta mer om deltavarianten i länet i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet