Bild från häktningsförhandlingen av den unga mannen som misstänks för mord och mordförsök vid en sommarstuga. Foto: Pavel Koubek/TT

Mördade – för att få stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Pojkvännen, som har erkänt sommarstugemordet i Arboga, blev lovad en framtid i Sverige om han mördade den 42-åriga kvinnans föräldrar. ”Hon lovade att försörja honom och ett giftermål skulle öka chansen att få uppehållstillstånd”.

Det säger en poliskälla till SVT Västmanland.

Efteråt kastade pojkvännen mordvapnet – en kniv – i ett vattendrag i Eskilstuna, har han berättat för polisen.

Arbogafallet

– Den har vi inte hittat än, trots upprepade sök med dykare, säger poliskällan.

Läs mer: Polisen återupptar dykningarna efter misstänkta mordvapnet

Så hon lovade honom ingen större summa pengar för att genomföra det?

– Nej, han levde redan gott tillsammans med henne. I det här fallet kan man väl använda klyschan ”kvinnlig list” som han har gått på.

Pojkvännen djupt ångerfull

Lars Jähresten, pojkvännens försvarsadvokat, vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag gör det när åtalet kommer. Men jag kan säga att han ångrar sig, det gör han verkligen. Han har också varit samarbetsvillig i förhören, säger Lars Jähresten.

Kammaråklagare Jessica Wenna är fortsatt förtegen.

– Jag vill inte kommentera det nu, i så fall är det uppgifter som har lämnats i förhören och jag vill inte gå in på några förhörsuppgifter i nuläget, säger hon.

Läs mer: Pojkvännen erkänner sommarstugemordet

Varför kvinnan ville få sina föräldrar mördade är ännu oklart. Spekulationerna har varit många – alltifrån ekonomiska motiv till att hon blivit osams med dem.

Det var den 3 augusti förra året som en 68-årig man hittades mördad i sommarhuset utanför Arboga. Hans hustru var svårt skadad och inledningsvis misstänktes hon för att ha mördat honom. Men ganska snart föll polisens misstankar på parets dotter, den 42-åriga kvinnan.

Affärskontakter på dödslistan

Förutom mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma misstänks kvinnan även ligga bakom mordet på sin tidigare man som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015. Ytterligare en 25-årig man i kvinnans bekantskapskrets sitter häktad för det brottet.

42-åringen är även misstänkt för stämpling till mord i flera fall.

– Ja, hon har försökt förmå andra personer att mörda, tidigare affärskompanjoner stod på hennes dödslista, säger poliskällan.

Åklagarna i Arbogamorden har begärt förlängd åtalstid. Tingsrätten har beviljat det och nytt datum för åtal är 12 april. Utredningen är omfattande – förundersökningen är i dagsläget på över 4.200 sidor.

Läs mer: Offren kräver närmare en miljon i skadestånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet