Foto: Daniel Brodén/SVT

Mordmisstänkta 30-åringen tidigare åtalad för dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man i Västerås, som sitter anhållen misstänkt för mordet i Surahammar i tisdags, är sedan tidigare åtalad för olaga hot. Vid ett tillfälle i våras ska han ha gått in på en vårdcentral och skrikit ”jag ska döda er alla”.

Händelsen inträffade i mars i år. 30-åringen ska ha varit upprörd över att han inte blivit uppringd av vårdcentralen – han ville ha sömntabletter.

Först ska han ha kommit till vårdcentralen och sagt att han skulle ”sparka sönder stället”. Han lämnade sina kontaktuppgifter och en kvinnlig läkare ringde upp. Hon har berättat i förhör att 30-åringen inte ville prata med henne.

Kvinna dödad i Surahammar

”Jag ska döda henne”

Kort därpå ska han ha kommit tillbaka och varit arg för att det var en kvinnlig läkare som ringt upp. Han ska ha skrikit ”jag ska döda henne” och ”jag ska döda er alla”.

LÄS MER: Polisen har sökt igenom den misstänktes bostad

Läkaren har sagt att hon fruktade för sitt eget och sina medarbetares liv. Det finns även uppgifter om att 30-åringen skrek rasistiska saker och gjorde Hitler-hälsningar.

Åtalas för hot mot tjänsteman

I förhör säger 30-åringen att ”du kan kalla mig psykopat för jag skiter i vad andra tycker och känner ... du kan sätta dit mig för rasistbrott också för jag sa säkert något rasistiskt”. Däremot anser han inte att han har hotat någon och han nekar till att han ska ha sagt att han skulle döda någon.

Åtal väcktes i början av juni för hot mot tjänsteman och olaga hot. Rättegången har fortfarande inte hållits.

I det yttrande som frivården kom med efter att åtal hade väckts framgår att 30-åringen är arg på myndigheter och har svårigheter att hantera ilska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet