Gruvjätte pumpar in miljoner i jakten på mineraler i Riddarhyttan

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år har prospekteringsföretaget EMX lyckats få ett av världens största gruvföretag att finansiera sökandet efter mineraler i Riddarhyttan.

– De såg, precis som vi, att området har potential, säger Hein Raat som är geolog på EMX.

Företaget som pumpar in miljoner i projektet heter South32. Och är ett dotterbolag till BHP som rankas som världens största gruvbolag.

BHP verkar över hela världen men har sitt huvudkontor i Australien och har byggt stora delar av sin framgång på mineralutvinning, stålframställning och oljeutvinning.

För ungefär två år sedan besökte flera företag, bland annat South32, Riddarhyttan för att se vad EMX geofysiska mätningar gett för resultat. EMX visade flera platser där deras instrument reagerat och på så sätt signalerat att markerna kan innehålla mineraler. South32 bestämde sig för att finansiera projektet. Sedan dess har arbetet intensifierats och man börjat borra i området som är totalt 8 500 hektar stort.

South32 står för alla kostnader

Varje borrhål kostar mellan 500 000 och 1 miljon kronor. Hittills har 15 borrhål gjorts, men företagen har ansökt om att få stanna i Riddarhyttan i ytterligare tre år för att intensifiera sökandet och borra på fler ställen.

SVT har försökt att nå South32 utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.