Foto: Melker Blomberg / SVT

Nattvandraren om bilbränderna på Bäckby: ”De rör sig på områden som inte har kameror”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndagen brann det ytterligare två bilar på Bäckby i Västerås. Trots fler övervakningsresurser från bostadsbolagen, kommunen och polisen så verkar det vara svårt att få stopp på bränderna.

– Det sker ljudlöst och det går fort, säger Johnny Engström, huvudombud för områdets grannsamverkan.

Enligt VLT har det sedan den första juni inkommit 32 larm om bilbränder i Västerås. Sedan den artikeln publicerades har ytterligare fem bilar brunnit.

Johnny Engström och grannsamverkan samordnar kontakt med både kommun, polis och bostadsbolagen. Som SVT Västmanland har rapporterat tidigare så har just de tre instanserna gått ihop för att samla resurser som enbart riktas mot Bäckby och bilbränderna. Insatsen med ökad bevakning inleddes i fredags och handlar om att säkra tryggheten i området på olika sätt.

Grannsamverkan på Bäckby/Skälby består av 50 polisutbildade ombud som trygghetsvandrar på området.

– Vi önskar att det var fler människor som engagerade sig. Man behöver inte gå ut och promenera, det går att hålla koll på parkeringarna från sitt fönster till exempel, säger Johnny Engström.

Vid 03.15-tiden under natten mot måndag började en bil brinna på Axel Oxenstiernas gata på Bäckby. Foto: Melker Blomberg / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.