Foto: Adam Schatzl

Skultunatippen JO-anmäler brandman och politikern Anna Thunell (MP)

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom Skultunatippen har JO-anmält en brandman som publicerat bilder av soptippsbranden i sociala medier. Även politikern Anna Thunell (MP) har JO-anmälts efter ett beslut där bolaget förbjöds att ta emot mer avfall.

Turerna kring Skultunatippen har varit många. Nu har bolaget bakom, NM Trading & Transport, JO-anmält en anställd på Mälardalens räddningsförbund, som efter branden på tippen i vintras publicerade bilder i sociala medier.

Skultunatippen menar att den anställde samlat in uppgifter utifrån sin roll och ska ses som olaglig insamling samt kartläggning av tippen. Vidare hävdar de att den anställde uttalat sig kränkande och nedlåtande om vd:n på sociala medier och svärtat ner bolagets rykte. Det genom att publicera bilder som röjt flera patent som ska vara på gång.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Bolagets vd menar också att publiceringen av bilderna bryter mot den policy om sekretess och tystnadsplikt som gäller anställda inom räddningstjänsten.

Lyfta sekretessfrågan

Per Vikner, biträdande förbundsdirektör på Mälardalens brand- och räddningsförbund, säger att de självklart måste lyfta frågan kring sekretess då det gjorts en JO-anmälan.

– Våra anställda skriver på en sekretessförbindelse som ska följas. Den innebär bland annat att personers identitet kopplat till händelser och företagshemligheter inte får röjas.

– Det blir intressant att se vad JO beslutar, säger Per Vikner.

”Myndighetsmissbruk”

Redan i september kom en JO-anmälan från företaget NM Trading & Transport. Den riktade sig mot Anna Thunell (MP), ordförande i Västerås stads miljö- och konsumentnämnd, gällande ett delegationsbeslut. 

Beslutet handlar om att företaget förbjuds att ta emot mer avfall till anläggningen i Skultuna och att arbete är förbjudet mellan 22.00 och 06.00. Företaget anser att det handlar om myndighetsmissbruk och att beslutet behöver ha en tidsfrist, men en sådan saknas i detta fall.

Vd:n menar bland annat att stoppet innebär en allvarlig ekonomisk skada, och att det även skadar varumärket.

– Jag är trygg och nöjd med mina beslut. Nu är det upp till JO att utreda företagets anmälan, kommenterar Anna Thunell (MP), ordförande i Västerås stads miljö- och konsumentnämnd.

NM Trading & Transports rättskonsult Tommy Lindström berättar att företaget bett JO undersöka fallen för att se om allt gått rätt till.

– Om man ska utöva makt i Sverige, ska man följa de lagar och regler som finns, säger Tommy Lindström, NMT:s rättskonsult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet