Skultunatippen får både ja och nej på ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Skultunatippen fortsätter. Idag tog miljö- och konsumentnämnden ställning till NM tradings ansökan om skyddsåtgärder. Innan de kan göra något måste de dock få grönt ljus från byggnadsnämnden.

Den senaste turen i fallet med Skultunatipen är att NM trading ansökt om att få bygga en skyddsvall och hårdgöra en yta med järnsand. Miljö-nämnden bestämde på tisdagen för att säga ja till en skyddsvall. Nämnden säger nej till att använda järnsand för att hårdgöra arbetsyta.

Ordföranden i nämnden, Anna Thunell (MP), menar att det här har praktisk betydelse ur miljösynpunkt.

Avfallsanläggningen i Skultuna

– Dels att vi uttryckligen förbjuder dem att använda järnsand så nu är det upp till företaget att visa vad de vill använda istället i dialog med oss för att få till  bra hårdgjorda arbetsytor.  Det är samma sak med vallen. De skyddsåtgärder vi förelägger om här är ju tänkt att de måste följa, både i höjd och bredd, förutsatt att de får tillstånd från byggnadsnämnden.

Företaget själva ville ha en sex meter hög skyddsvall, nämnden sa ja till fyra meter.

– Det spelar ingen roll gällande vad nämnden tar för beslut. Vi kan inte driva vår verksamhet då vi har ett beslut som förbjuder oss till det. Vi vet inte vad vi ska göra för att kommunen ska bli nöjda och vet inte hur länge till vi orkar driva på ärendet. NMT har inte gjort något fel, säger Tommy Lindström, rättskonsult för NM Trading och Transport.

Nu måste företaget ansöka om lov hos byggnadsnämnden innan de kan gå vidare med tilltänkta skyddsåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet