Hör Malin Urby, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen berätta om varför det är svårt att läsa av mängden avfall. Foto: Volymrapport / SVT

Avfallsberget har minskat på Skultunatippen

Publicerad

I maj inkom ett föreläggande till NM Trading & Transports avfallsanläggning i Skultuna som förbjöd dem att ta emot mera avfall. Västerås stad har även anlitat ett företag för att mäta mängden avfall. Under onsdagen var det inspektion av anläggningen igen.

Miljö- och konsumentnämnden utfärdade ett föreläggande som förbjuder företaget att ta emot mera avfall till anläggningen i Skultuna. Föreläggandet innebär även att arbete på anläggningen, samt transporter mellan klockan 22:00 och 06:00 förbjuds. 

Anläggningens närhet till Svartån spelar roll 

En av anledningarna är att vid en inmätning som gjordes i april 2019 mättes det upp till cirka 23 000 ton avfall på anläggningen. Vidare menar nämnden att det är för stor mängd avfall med tanke på anläggningens placering nära Svartån och relativt nära bostäder. 

Företaget har överklagat beslutet till länsstyrelsen som handlägger det. 

”Vet inte om det är för mycket avfall ” 

I och med föreläggandet anlitade Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ett företag för att mäta mängden avfall på anläggningen. Enligt Avfall Sveriges rapport för schablonvikt för blandat bygg- och rivningsavfall beräknas volymvikten utifrån 350 kg per kubikmeter. Det i sin tur innebär att anläggningen har cirka 23800 ton avfall på anläggningen, om man ser på den mätning som gjorts. 

–Det är svårt att bedöma om det är för mycket avfall, men vi anser att företaget har för mycket avfall. Därför utfärdades föreläggandet. Koderna är svåra att läsa av kring hur mycket avfall det får finnas och hur koderna ska tolkas, säger Malin Urby, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. 

Allt kommer följas upp 

Anledningen till inspektionen som utfördes under onsdagen, var att kontrollera hur det gått med mängden avfall på anläggningen. 

– Vi såg att mängden avfall har minskat och detta kommer följas upp i augusti, säger Malin Urby. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet