Att göra whisky tar minst tre år. Att göra handsprit tog tre veckor. ”Annorlunda mot vad vi är vana med” säger Oskar Bruno. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nu lämnar första batchen whiskydestilleriet i Arboga – 1 200 liter handsprit

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan meddelade whiskydestilleriet i Arboga att de i samarbete med lokala banken skulle försöka tillverka handsprit, eftersom det var sådan brist. Nu står hundratals dunkar fyllda på lagret, redo att delas ut till lokala verksamheter.

– Det känns bra att göra det vi kan och bidra i det här, säger destillerichef Oskar Bruno.

Deras ordinarie produkt har fortfarande inte landat ute på marknaden eftersom spriten först måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky. Den batch som lämnar destilleriet nu är icke-drickbar.

Initiativet till tillverkningen togs av det lokala bankkontoret som också står för finansiering. Den stora efterfrågan, och signaler om att de lokala verksamheterna hade svårt att få tag i handsprit, gjorde att de kontaktade destilleriet.

Coronaviruset i Västmanland

– Det är jättehäftigt att det gick. Nu ska de skänkas till  framförallt Region Västmanland, men också äldreboenden, förskolor och butiker som hört av sig, säger Åsa Björklund på Sparbanken Västra Mälardalen.

Parallellt med den vanliga produktionen (på bilden) har nu destilleriet skapat en särskild produktionslina för handsprit. Foto: Jenny Berggren/SVT

Rättelse: I klippet sägs att destilleriet tillverkar 1 000 liter  drickbar sprit varje år, den rätta siffran är 100 000 liter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet