Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför behövs våtmarker och kommer det skapa fler mygg? Följ med ut vattensamordnare Susanna Hansen ut till projektplatsen och hör svaret. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ny våtmark anläggs i Västerås: ”Vi letar nya lägen hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Våtmarken mellan Rönnby och Gryta är redo att börja grävas. Och enligt Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad, är denna anläggning en av flera våtmarker som planeras i framtiden.

– Vi hoppas på fler – men inget är klart nu, säger hon.

Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker i Sverige ut för att skapa ny åker- och betesmark. Enligt en expert har så mycket som 90 procent av de naturliga våtmarkerna försvunnit.

Våtmarkens uppgift är bland andra att ta emot och hålla kvar vatten i marken. En positiv effekt av det är en bättre livsmiljö för många olika arter som inte klarar sig i en torr skogsmiljö. En annan fördel är att ett blötare landskap minskar risken för skogsbrand.

Klimatkrisen

Så stor blir våtmarken mellan Rönnby och Gryta

Våtmarken kommer att bli cirka 1,5 hektar stor och ligga intill motionsspåren som finns i området.

Projektet, som kommer att kosta 1,8 miljoner kronor, finansieras till 90 procent av statliga LONA-pengar genom Länsstyrelsen, medan Västerås stad står för de återstående 10 procenten, motsvarande 180 000 kronor.

”Letar nya lägen”

I Frösåkers naturreservat har två våtmarker förstärkts och planer för att anlägga fler finns redan.

– Vi letar nya lägen hela tiden på jordbruksmark. Där finns mycket näringsämnen som hamnar i marken, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad.

I klippet svarar vattensamordnaren på kritiken att våtmarkerna lockar fram myggen.

Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokala naturvårdssatsningen (LONA)

LONA-bidrag ska främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang och ge kommunerna möjlighet att satsa lite extra på naturvård och friluftsliv.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet