Den dåliga inomhusmiljön gjorde att personal och barn blev sjuka och drabbades av allergiska besvär som andningssvårigheter. Foto: Jenny Berggren/SVT arkiv

Näslundsskolan i Hallstahammar blir 20 miljoner dyrare än väntat – nu krävs nya politiska beslut

Publicerad

Att bygga upp nya Näslundsskolan i Hallstahammar kommer att bli omkring 20 miljoner kronor dyrare än kommunen tidigare räknat med. Nu krävs att de politiska besluten om höjd budgetram går som på räls för att tidsplanen ska hålla.

– Den byggbara ytan på marken kräver en viss typ av byggnad som är dyrare än vi tidigare räknat med, förklarar Kjell Ivemyr (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Men om besluten går som ett pärlband är ändå bedömningen att tidplanen om skolstart 2021 ska kunna hållas, fortsätter han.

Stängdes i början av 2017

Det har gått ungefär två och ett halvt år sedan Näslundsskolan stängdes.

Medan eleverna fått gå i andra lokaler, främst den för tillfället tomma Fredhemsskolan, har man utrett orsaker och alternativ framåt.

Material i väggarna avsöndrade ämnen som orsakade den dåliga inomhusmiljön och i slutänden bestämdes att det bästa alternativet var att riva hela den gamla skolan – som ändå var planerad att byggas ut – för att bygga upp en ny.

– Förhoppningsvis tas besluten om ny budgetram de närmsta månaderna ,säger Kjell Ivemyr, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
 

Finns 84 miljoner i budgetram

Men i den grovprojektering som nu är gjord konstaterar de externa konsulterna alltså att kostnaden för den nya skolan kommer att bli högre än de 84 miljoner kronor kommunen tidigare kalkylerat med.

Förutom en viss typ av byggnad behöver man också ta hänsyn till att det finns ett skyddsrum, berättar Ivemyr.

Ärendet om höjd budgetram går nu tillbaka till kommunstyrelse och vidare till kommunfullmäktige.

– Men exakt hur mycket dyrare det blir än det vi först räknat med, det vet vi ju inte förrän vi kunnat gå ut med anbud och få in bud från experterna. Det kan ju bli billigare också, säger Kjell Ivemyr.

Den nya Näslundsskolan sägs bli tvåparallellig med anpassade grupprum. Den byggs med faciliteter för att hålla i 40-50 år. Foto: Jenny Berggren/SVT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer