Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Audrey Erath/SVT

Omdiskuterad park får förtur i Fagerstas centrumupprustning

Uppdaterad
Publicerad

Brinelltorget stod näst på tur efter upprustningen av Järntorget, men nu har Fagerstas politiker tänkt om. Istället ska den omdiskuterade Vilhelminaparken prioriteras efter folkligt missnöje kring den asfalterade foodtruckytan och den borttagna parkdammen. 

– Vi såg helt enkelt nödvändigheten i att prioritera upp parken, säger Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd.

I december stod upprustningen av Järntorget klar och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, var redo att påbörja projekteringen av Brinelltorget. Men strax innan årsskiftet beslutade fullmäktige, när man antog investeringsbudgeten, att prioritera Vilhelminaparken före.

– En landskapsarkitekt håller på att se över parken och vad som är lämpligt för en park av den här storleken. Lite olika lösningar på hur man kan rama in den, kanske lite mer träd och buskar, picknick-yta. Man kommer också se över lekparken och hur man kan tillgänglighetsanpassa den. Man kommer också se över möjligheten att placera en offentlig toalett här, säger Åsa-Märta Sjöström (S).

Förslaget: Ingen ny damm

SVT Nyheter Västmanland har tidigare rapporterat om ett e-förslag från en Fagerstabo som går ut på att återställa dammen som tidigare fanns i parken. På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om det här, men kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att man avslår e-förslaget med hänvisning till att en övergripande plan håller på att tas fram för parken.

– Men i arbetsutskottets förslag så har vi sagt att någon form av vatten absolut kan vara ett inslag i parken, säger Åsa-Märta Sjöström (S).

I klippet: ”Varit ganska mycket skriverier” – därför går Vilhelminaparken före Brinelltorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.