Oro inför nedmontering av kopparnätet

Uppdaterad
Publicerad

Nu monterar Telia ner de gamla telestationerna på landsbygden. Det betyder att fast telefoni och internetuppkoppling försvinner. I Skinnskattebergs kommun känner många stark oro inför framtiden.

Hos Barbro Wahlberg i Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun var det ett år sedan det fasta telenätet försvann.

Snart försvinnner det även för flertalet av hennes grannar.

– Man pratar en stund i telefon och så bryts det. Det har även hänt när jag pratar med Länsstyrelsen vilket är väldigt bra så att det förstår hur det är för oss, berättar hon.

Fungerar bara ibland

Sedan ett år tillbaka är det alltså bara mobil kommunikation och mobilt internet som gäller för Barbro Wahlberg – men det fungerar bara ibland berättar hon.

Hon har förståelse för att man behöver förnya och bygga modernare kommunikationsteknik men är kritisk till sättet det genomförs på.

– Man kan inte ta bort en fungerande teknik innan man har en ny fungerande teknik, säger hon.

Det har de väl idag?

– Ja, men den finns inte på plats här.

Oro på grund av diabetes

Nedmonteringen av kopparnätet pågår för fullt i landet och under sommar och höst kommer den till stora delar av Västmanland.

För Lina Adolfsson stängs nätet ner i november. Hon är orolig för att bli avskärmad då hon har diabetes och riskerar att drabbas av medvetslöshet på grund av för lågt blodsocker.

– Jag är alltså hänvisad till mobilen och jag har ingen täckning där jag bor. Nio gånger av tio fungerar det inte, berättar hon.

– Jag är van att köra oplogat och ha en och en halv mil till närmaste affär, men att kunna ringa ut och söka hjälp trodde jag var något som man kunde räkna med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kopparnätet avvecklas

Mer i ämnet