Anders Holmberg tycker att områdena Östra hamnen och Lillåudde har alldeles för lika byggnader. Foto: Melker Blomberg/SVT

Östra Hamnen och Lillåudden – dålig variation och byggnadsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i SVT Västmanlands serie om arkitekturen i Västerås är Östra Hamnen och Lillåudden. Enligt arkitekten Anders Holmberg är området dåligt planerat och har haft byggnadstekniska problem.

Området Östra Hamnen i Västerås byggdes i början av 2000-talet. Tanken var att konvertera den gamla hamnen från industri till bostäder med sjöutsikt som starkaste försäljningsargument.

– Jag tycker man har gjort en alldeles för likartad bebyggelse i samma storlek, samma höjd och samma exploatering. Det är ingen varierad miljö som man till exempel har i Västerås innerstad där man olika färger, skala och utforming. Det gör att det blir enklare att hitta i staden medan här är det mer som enhetlig bebyggelse, säger Holmberg.

Arkitekturen i Västerås

”Människor mår bättre i blandad bebyggelse”

Lillåudden byggdes lite senare än Östra Hamnen och består av både hyresrätter och bostadsrätter.

– Man borde blandat in lite olika höjder. Jag tror människor mår bättre av en blandad bebyggelse så man känner igen sig i områdena. Ett radhusområde, tiovåningshus och trevåningshus så det finns en variation, säger Holmberg.

Varför har det blivit såhär?

-  Jag tror det har att göra med framtagande av detaljplanerna. Man tar fram detaljplaner mycket efter prissättningen av marken och då drivs våningsantalet upp, säger Holmberg.

Byggnadstekniska problem

I Östra Hamnen har det varit stora problem med spindlar inomhus och på en del hus har man tvingats byta fasaderna efter bara några år eftersom en del hade spruckit och möglat. Det är ett stort arbete som delvis fortfarande pågår.

– Det är stora områden och det är varierande kvalité på olika bebyggelser. Men just Östra Hamnen hade problem med tätskikten vilket var olyckligt, säger Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektör.

– De har ju byggt fel. Det är inte fackmannamässigt utfört helt enkelt. Att man vågar använda sig av det är intressant för då vet man att problemen kommer senare. Det gäller inom bygg att använda sig av beprövade metoder som man vet funkar, tycker Holmberg.

”Vägg med byggnader”

– Områdena hade varit bättre med en större variation inom skala, kvartersform och bostadsupplåtelsen så man får en varierad bebyggelse och staden får ett liv. Åker man ut på Mälaren och tittar in mot Västerås ser man bara en vägg med byggnader, säger Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arkitekturen i Västerås

Mer i ämnet