På Sundbo utanför Fagersta, som är ett av Sveriges 24 Sis-ungdomshem, uppfyller hälften utbildningskraven. Foto: SVT

Personal på statens ungdomshem saknar utbildning

Uppdaterad
Publicerad

På statens ungdomshem, så kallade SiS-hem, sitter några av samhällets mest utsatta barn och ungdomar. Detta ställer stora krav på kompetensen hos personalen, enligt Barnombudsmannen. Men SVT Nyheter kan berätta att mer än hälften av behandlingsassistenterna på hemmen saknar eftergymnasial utbildning.

I Sverige är SiS-ungdomshem ensamma om att få använda tvångsmedel som inlåsning och isolering av ungdomar, något som ställer höga kompetenskrav på personalen.

Siffror som SVT Nyheter tagit del av visar att 57 procent av de behandlingsassistenter som arbetar på SiS, Statens institutionsstyrelse, saknar eftergymnasial utbildning. Av de tillsvidareanställda så är det en tredjedel som saknar utbildningen.

#deutstraffadebarnen

– Det är just vårt problem. Vi önskar att alla skulle ha en topputbildning och att hundra procent skulle ha den högsta formella kompetensen. Men det är en omöjlighet just nu, säger Christina Westblom, tillförordnad personaldirektör på SiS.

Slopade krav

Behandlingsassistenter är den största yrkesgruppen på SiS. De svarar för omvårdnaden och har daglig kontakt med ungdomarna på avdelningarna.

I fjol tog SiS tillfälligt bort kravet att behandlingsassistenter ska ha en tvåårig eftergymnasial utbildning. Nu krävs enbart gymnasieutbildning för att jobba på ungdomshemmen.

Myndigheten motiverade beslutet med att de befinner sig i en svår rekryteringssituation. HVB-marknaden är i en växande fas, bland annat på grund av ökningen av ensamkommande barn 2015.

Fler anställningar väntar

– Alla, oavsett bakgrund, även de med högsta tänkbara utbildningen, behöver ha en intern SiS-utbildning. Man måste ha en bra introduktion om vad som gäller hos oss och vad vi har för befogenheter.

– Det är många som jobbar hos oss som inte uppfyller de formella kraven men som är alldeles utmärkta behandlingsassistenter, säger Christina Westblom.

SiS-hemmen har fått 150 miljoner kronor från regeringen för att öka antalet platser i verksamheten. Inom tre år räknar SiS med att behöva rekrytera ytterligare cirka 500-700 behandlingsassistenter.

Detta krävs för att få jobba på SiS

Kravet för att jobba som behandlingsassistent på Statens institutionsstyrelse är att minst ha en examen från tvåårig eftergymnasial utbildning vid folkhögskola eller yrkeshögskola med inriktning mot behandlingsarbete eller examen från högskola med motsvarande inriktning.

2016 beslutade myndigheten om en tillfällig ändring av utbildningskravet vid nyrekrytering av behandlingsassistenter. Det behövdes nu bara gymnasieutbildning för att jobba på ett Sis-hem.

SiS anser också att de kommer ha fortsatt svårt att rekrytera utbildad personal. De justerade utbildningskraven har därför förlängts ytterligare ett år – till september 2018.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet