”Det är fortsatt fem personer misstänka för mord”, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg om utredningen gällande mordet på Gideonsberg. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Ett år efter mordet på ledare i Västeråsnätverket: Polisen söker fortfarande mer information

Publicerad

Det har gått ett år sedan en gängledare sköts till döds på Gideonsberg i Västerås. Flera personer har under året varit frihetsberövade i korta perioder misstänkta för inblandning i mordet, men längre än så har polisutredningen inte kommit.

– Vi söker fortfarande mer information i ärendet, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen.

I februari frihetsberövades tre personer misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord på den lägre misstankegraden, men de släpptes kort därefter. I mars greps ytterligare en person misstänkt för medhjälp till mord, en man i 18-25-årsåldern. Han var vid tidpunkten anhållen i sin frånvaro, men släpptes kort efter gripandet.

I april gjorde polisen ytterligare ett gripande i ärendet. Då anhölls en man i åldern 20-30 misstänkt för mord. Även han släpptes dock på fri fot.

Dödsskjutningen på Gideonsberg i Västerås

Flera av personerna uppges vara kända av polisen sedan tidigare.

Vad är motivet bakom det här mordet?

– Jag vill inte gå in närmare på motivet. Det jag kan säga är att polisen gör bedömningen att det här inte är något slumpmässigt utvalt offer som råkar ut för den här skjutningen, utan att allt pekar på att det finns en bakgrund till det här – varför man väljer just den här personen, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen.

I höstas beslagtog polisen en motorcykel som misstänks vara det flyktfordon som användes vid dödsskjutningen. Därefter eftersökte polisen uppgifter om en man som samma kväll mordet ägde rum syntes på en övervakningsfilm på Bjurhovda i Västerås.

Vad motorcykeln och övervakningsfilmen har resulterat i är polisen förtegen om.

I klippet ovan berättar polisens presstalesperson Johan Thalberg var de står i mordutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Gideonsberg i Västerås

Mer i ämnet