Foto: Melker Blomberg / SVT

Polisen väntar sig förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Att fler håller sig hemma för att undvika risken för smittspridning av det nya coronaviruset kan enligt polisen även leda till att kriminella förändrar sina brottsmönster.

– Inflödet till polisen har minskat kraftigt generellt. Det är mindre folk som är ute och det är lugnare i samhället i stort. Det märks tydligt hos oss, säger Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland.

Polisen ser potentiella ökningar i till exempel ungdomsbrott och brott i nära relation den närmsta framtiden. På ännu längre sikt förväntar sig polisen att brottsligheten kommer öka om den sociala situationen hos invånarna ändras drastiskt. Om till exempel många förlorar jobbet och utsatta grupper blir ännu mer utsatta.

I dagsläget är dock läget lugnare än vanligt för myndigheten och det har gjort att de kunnat fokusera på att utreda brott.

– Vi anpassar oss hela tiden efter situationen. På kort sikt har vi inga problem att hantera situationen utan tvärtom. Vi har haft väldigt mycket allvarliga brott som vi inte hunnit med att utreda innan. Nu har vi kunnat använda resurser för att hantera brott som har begåtts tidigare, säger Robert Wallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet