Politiska aktiviteten i Region Västmanland näst högst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska oppositionen i Region Västmanland är näst mest aktiv i landet. Bara Region Stockholm har högre politisk aktivitet. Men det är stor skillnad mellan de olika politiska partierna i länet. Sverigedemokraterna är i botten med bara 17 politiska initiativ på tre år.

– Man måste lära sig gå innan man kan springa, säger Ingvar Jonsson (SD), regionråd i opposition.

Det mest aktiva oppositionspartiet i Region Västmanland är Moderaterna, tätt följt av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna ligger i botten, med bara 17 politiska initiativ de senaste tre åren. Det kan jämföras med Moderaternas 70 under samma tidsperiod. Det visar granskningen av Sveriges regioner som SVT Uppdrag granskning har gjort i samarbete med SVT:s lokala nyhetsredaktioner.

– Vi väljer att lägga motioner som vi anser vara viktiga. Men visst, vi kunde ha ett större engagemang med motioner, säger Ingvar Jonsson (SD), regionråd i opposition.

Regionvalet 2022 Västmanland

SD: ”Självklart ska vi bli mer offensiva”

Hela åtta av tolv Sverigedemokratiska ledamöter i Regionfullmäktige fick sina nuvarande mandat helt utan tidigare politisk erfarenhet. Det kan vara en del av förklaringen, enligt Ingvar Jonsson.

– Vi har lärt oss väldigt mycket på den här perioden. Självklart ska vi bli mer offensiva. Men man måste lära sig gå innan man kan springa.

Antal politiska initiativ per oppositionsparti

Moderaterna: 107

Vänsterpartiet: 73

Kristdemokraterna: 45

Sverigedemokraterna: 17

Motioner, interpellationer och initiativärenden, per oppositionsparti i Region Västmanland. Period: 2019-2021.

Källa: SVT Uppdrag granskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västmanland

Mer i ämnet