Positivt att flytta grannsamverkan från villaområdena även till fritidsbåtsbryggorna. Foto: SVT/arkiv

Färre anmälda båtbrott i Västerås – positiva effekter av båtsamverkan

Publicerad

Arbetet för att minska brotten i Västerås fritidsbåtshamnar tycks nu börja ge effekt, enligt Västerås stad. På ett år uppges stölderna av och på båtar nästan ha halverats.

– Resultatet av ett positivt samarbete mellan båtägarna, polisen och staden, säger Vicki Skure Eriksson (C).

Båtklubbar och båtägare bryggpatrullerar och samverkar bland annat i grupper i sociala medier och via en särskild app för båtsamverkan. Där uppges ungefär en tredjedel av de cirka 3 000 som hyr båtplats av staden vara anslutna.

Polisen är sammankallande och delar bland annat med sig av vilka brott som skett och var och står för skyltar och annat material.

Från staden har man bland annat jobbat med belysning, bommar och grindar för att öka trygghetskänslan för båtägarna.

– Det viktiga nu är ju att hålla i det här arbetet och fortsätta utveckla det, säger Vicki Skure Erikson (C) ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Källa: Kultur, idrott och fritidsförvaltningen, Västerås stad Foto: SVT Design

Anmälda båtbrott i Västerås fritidsbåtshamnar:

2017: 86

2018: 111

2019: 62

I statistiken ingår tillgrepp av båt, stöld ur och från båt samt stöld av båtmotor från hamnarna Gäddeholm, Kraftverksamhanen, Lögarängen, Mälarparken, Tegeludden, Frösåker och Långholmsbryggan.

Källa: Kultur, idrott och fritidsförvaltningen, Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.