Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen höll Anna Thunell (MP), ordföranden i miljö och konsumentnämnden i Västerås, presskonferens där resultaten från provtagningen presenterades. Foto: SVT

Miljögifter hittade i marken och grundvattnet på Skultunatippen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöfarliga ämnen har hittats vid provtagningarna på Skultunatippen, både i jord och i grundvattnet. Rapporten slår fast att halterna som uppmätts kan medföra oacceptabla risker för grundvatten, ytvatten och marklevande organismer.

På tisdagen kallade Västerås stad till presskonferens i stadshuset för att redovisa resultatet av de provtagningar som tagits på avfallsanläggningen i Skultuna.

Rapporten fastslår, efter den okulära besiktningen som de gjort, att det kan vid händelse av brand kan medföra hälsorisker för människor och spridning av partiklar och rök skulle kunna medföra oacceptabla risker för övriga skyddsobjekt

Sanering möjlig

För att kunna åtgärda de problem som finns på platsen hoppas Västerås stad kunna få statliga medel vi Naturvårdsverket. En dialog ska nu inledas.

– Verksamheten har gått i konkurs, men de äger fortfarande marken och då finns ett fönster för oss att med hjälp av Naturvårdsverket gå in och sanera på den felandes bekostnad, och då kan staten skjuta till pengar och tyvärr även en del kommunala pengar, och det skulle vara att få bort avfallshögar och balarna i första skedet, säger Anna Thunell (MP), ordföranden i Miljö och konsumentnämnden Västerås stad.

De halter som skulle kunna medföra hälsorisker för människor har uppmätts från ett utfyllnadsområde samt i ett jordprov. Även bromerade flamskyddsmedel och ftalater påvisades. Enligt rapporten finns det ännu inte några riktvärden för dessa ämnens risk för människor.

Skultuna avfallsanläggning har varit en omdiskuterad fråga sedan 2019.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.