Foto: SVT

Rättegång om misstänkt jättemuta börjar

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den första rättegången om en av de största misstänkta mutaffärerna i svensk historia.

En säljchef på svenska Bombardier anklagas för grovt mutbrott i samband med en affär i Azerbajdzjan.

Det är en rysk medborgare, anställd vid Bombardier Transportation i Stockholm som, enligt åklagaren Thomas Forsberg, ”tillsammans med andra anställda inom Bombardier-koncernen har erbjudit och utlovat, och även lämnat, mutor till en tjänsteman vid den azerbajdzjanska järnvägsmyndigheten”.

LÄS MER: Misstänkta mutaffären inom Bombardier i rätten

Den påstådda mutan gjorde enligt Forsberg att Bombardier 2013 vann en stor upphandling om signalsystem till landet. Enligt åtalet riggade bolaget upphandlingen.

Fullmakt från chefer

Affären kan inbringa mer än 800 miljoner kronor till Bombardiers partner i Azerbajdzjan, Transsignal Rabita, som tjänstemannen drev.

TT och SVT:s Uppdrag granskning kunde dessutom i mars visa att en mystisk mellanhand, Multiserv Overseas, till synes helt omotiverat tjänade 450 procent — 570 miljoner kronor — på signalsystemen. Multiserv kan kopplas till en grupp affärsmän som ska ha skott sig på miljardupphandlingar från den ryska järnvägen 2005—2015.

LÄS MER: Nya avslöjanden kring Bombardiers misstänkta mutor

Den 37-årige säljchefen har fått fullmakt av högre chefer att genomföra affären. Endast den ryske mannen ställs i dag inför rätta i Stockholms tingsrätt, men utredningen mot de högre svenska cheferna fortsätter. Sammanlagt misstänks sex personer i den svenska utredningen för brottet.

Förnekar brott

37-åringen förnekar brott. Bombardier hävdar att det han misstänks för ”inte representerar våra värderingar eller de höga krav vi ställer på oss själva, våra anställda och våra partner”.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Fakta: Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier i Sverige uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg från Azerbajdzjans huvudstad Baku till Georgien.

Den 10 mars i år häktas en chef på Bombardier i Sverige misstänkt för grovt mutbrott och fler höga chefer delges misstanke.

Samtidigt utreder TT och SVT:s Uppdrag granskning affären. Minst 570 miljoner kronor slussas till en mellanhand, brevlådeföretaget Multiserv Overseas. Omkring 375 miljoner kronor går i sin tur till den lokala partnern Trans-Signal-Rabita i Azerbajdzjan. Det innebär att någon eller några tjänar nära 1 miljard kronor i vad som kan vara mutor.

Bombardier har gjort affärer med Multiserv sedan 2011, bland annat i Ryssland och Mongoliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.