Åklagare Helena Lundgren Foto: SVT

Tingsrätten tog fel på månad – huvudman fick mildare dom

Uppdaterad
Publicerad

Rätten slarvade och gav den åtalade huvudmannen ett felaktigt alibi. Det menar åklagaren Helena Lundgren efter att domen mot sex personer med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten som stått bakom flera politiska attentat i Mälardalen.

På måndagen kom domen mot de sex personer som stått åtalade för en mängd brott med politisk ton. Huvudmannen, en 23-årig man hemmahörandes i Köping, dömdes till fem månaders fängelse. Men han dömdes inte för det brandbombsattentat han misstänktes för – på grund av tingsrättens slarv.

– Det står felaktiga tidsangivelser i domen och det har lett till ett helt felaktigt resonemang. säger åklagare Helena Lundgren.

Det Helena Lundgren menar är detta:

Två av de grövsta brotten som 23-åringen misstänktes för, ett brandbombsattentat i Torshälla, och en misshandel i Västerås, friades han för. Tingsrätten menar att brandbombsattentatet ger 23-åringen alibi för misshandeln då polisen stoppade den bil köpingsbon färdades i en halvtimme efter branddådet. En minut efter att polisen släppt 23-åringen ska misshandeln i Västerås ha inträffat.

Därför menar rätten att 23-åringen omöjligen kan ha misshandlat någon i Västerås och friade därför mannen. Tingsrätten missade dock att det skiljer en hel månad mellan händelserna. Brandbombsattentatet utfördes 16 april – och misshandeln inträffade 16 mars.

– Det är inte alls bra och jag ställer mig väldigt frågande till det här. Tidsangivelserna är ju grunden till rättens friande resonemang – och de är fel. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Helena Lundgren.

Åklagaren tänker nu ta ärendet vidare.

– Det finns väldigt starka skäl för hovrätten att pröva det här, slår hon fast.

Tvärsnytt har sökt domaren för en kommentar men inte fått kontakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet