Matilda Ernkrans (S), ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet och riksdagsledamoten Jonas Eriksson (MP), på plats i brandområdet. Foto: Madeleine Longo

Regeringen köper brandskadad mark

Uppdaterad
Publicerad
Efter att den stora skogsbranden inträffade i juli förra året i Västmanland brandskadades ett område på omkring 14.000 hektar. Nu har regeringen beslutat att köpa en del av marken.

Lite drygt hälften av området ska nu göras om till ett naturreservat, Hälleskogsbrännan. Nu har regeringen fattat beslut om att köpa 1.657 hektar av Bergvik Skog.

– Regeringen har idag fattat ett beslut om ett markköp som är en viktig pusselbit i det här. Vi hoppas det kan bli verklighet, säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

Lockar många besökare

Under dagen har de regeringen även presenterat sin vårbudget som innebär att 430 nya miljoner kommer gå till svensk natur. I och med det även till naturreservatet i brandområdet.

– Det är för att fler områden behöver skyddas och för att fler ska kunna ta del av svenska natur. Jag tror att reservatet kommer att locka många besökare, trots att skogsbranden var en stor förödelse, säger Matilda Ernkrans (S).

Bra förutsättningar

Även miljön kommer att påverkas av att brandområdet skyddas.

– Det unika med det här är att man kommer kunna skydda en stor del av området. Men det skapas förutsättningar för arter och växter som är beroende av skogsbränder att utvecklas. Det är ont om sådana miljöer, eftersom vi blivit så bra på att brandbekämpa, säger Jonas Eriksson (MP), riksdagsledamot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet