Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringens budget presenterades i Västerås: ”Västmanlänningar kommer få lite mer i plånboken” Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Regeringens budget presenterades i Västerås: ”Västmanlänningar kommer få lite mer i plånboken”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen höll Socialdemokraterna en presentation av budgetpropositionen för 2022 på sjukhuset i Västerås. Fokus var på hur regeringens budget kan komma att påverka Västmanland.

I budgeten har regeringen avsatt flera miljarder för att hantera pandemins konsekvenser. Som att ersätta regionerna för genomförda vaccinationer samt satsningar för fortsatt testning och smittspårning även nästa år. På måndagen presenterade bland annat regeringen att de också vill satsa fem extra miljarder på sjukvården, varav två ska gå till de köer som uppstått.

– Satsningarna ger oss möjlighet att ta oss an de som faktiskt fått stå tillbaka i vården under pandemin. Det finns många som fått vänta orimligt länge för att det är andra som har behövt vårdens resurser, säger regionrådet Kenneth Östberg (S).

Dessutom vill regeringen införa den utlovade så kallade familjeveckan från april nästa år. Familjeveckan skulle innebära att 45 300 föräldrar i Västmanland med barn mellan 4 och 16 år får vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år – tre dagar per förälder.

– Det handlar om att vanligt folk kommer få det lite bättre. Vi gör stora satsningar på välfärden som återhämtar sig från pandemin, säger Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer