Foto: TT

Region Västmanland bidrar till myggbekämpningen i Nedre Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen beslutade i går tisdag att skjuta till medel för myggbekämpningen i området kring Nedre Dalälven för 2020. Beslutet innebär att Region Västmanland delfinansierar myggbekämpningen med 592 000 kronor.

– Stickmyggan är en plåga som om den inte bekämpas gör det mer eller mindre omöjligt att vistas utomhus under sommaren i de drabbade områdena. Beslutet är därmed viktigt men myggbekämpningen behöver mer långsiktighet framöver, säger Magnus Ekblad (C), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Myggbekämpningen startade för snart 20 år sedan och det här är första gången som Region Västmanland är med och betalar. Finansieringen innebär även krav på en dialog med övriga parter och att staten ska få till en bättre och mer långsiktig finansiering av myggbekämpningen, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– För Västmanlands del har tidigare Länsstyrelsen beviljat medel från deras anslag, Region Västmanland har alltså inte tidigare finansierat detta. Därför tycker vi, för att få till en stabil och långsiktig bekämpning, att en bättre dialog behövs mellan oss som nu beviljar medel och staten så situationen för de boende kan bli mer förutsägbar, säger Magnus Ekblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet