Region Västmanland går upp i stabsläge – för få vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen den 25 juni går Region Västmanland upp i stabsläge. Anledningen är problemen med att åtgärda behovet av vårdplatser.

Färre i tjänst i vården i Västmanland, fler patienter som söker vård akut, samtidigt som färdigbehandlade patienter inte kunnat skrivas ut i tillräcklig omfång. Det är anledningarna till att region Västmanland går upp i stabsläge.

– Syftet med stabsläget är att säkerställa att regionen kan erbjuda slutenvård till de invånare som behöver det, samtidigt som den katastrofmedicinska beredskapen kan upprätthållas, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Nu prioriteras akuta och livshotade tillstånd, vilket kan leda till längre väntetider för övriga patienter.

Att SM-veckan och Cityfestivalen går av stapeln med många besökare, samtidigt som det är väldigt varmt, har också bidragit till Region Västmanlands beslut.

STABSLÄGE – DEN LÄGSTA BEREDSKAPSNIVÅN

Inom hälso- och sjukvården finns tre nivåer av beredskapslägen – stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Stabsläge är den lägsta beredskapsnivån och innebär att en ledningsgrupp/stabsfunktion håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.