Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Här står patientsäkerheten gentemot individuella rättigheter”, säger Liselott Sjöqvist, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, om det beslut de fattade om besöksförbud. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Regionen införde besöksförbud under pandemin – kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

I början av coronapandemin införde Region Västmanland ett generellt besöksförbud på länets alla sjukhus – i Västerås, Köping, Fagersta och Sala – samt inom psykiatrin. Det kritiseras nu av Justitieombudsmannen, JO, som konstaterar att det inte finns lagligt stöd för regionen att fatta ett sådant beslut.

Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning konstaterar i sitt beslut att det saknas rättsligt stöd att besluta om generella besöksförbud till patienter som vårdas inom den frivilliga hälso- och sjukvården.

Region Västmanland har inte heller agerat korrekt när det gäller patienter som är intagna för viss tvångsvård, framgår i beslutet.

– Regionens beslut har inneburit en risk för inskränkningar av enskildas rätt till familjeliv, enligt bland annat Europakonventionen, skriver Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Chefs-JO är därför kritisk till regionens hantering, trots den extraordinära situation det varit fråga om.

Samtidigt framhåller Elisabeth Rynning att det är angeläget att myndigheter har möjlighet att ”vidta adekvata och nödvändiga åtgärder för att skydda människors liv och hälsa i händelse av en pandemi”, och att det därför finns skäl att se över lagstiftningen. JO-beslutet har därför lämnats över tlll Coronakommissionen och regeringen för kännedom.

– Jag tror ju att det här besöksförbudet har inneburit att vi har räddat ett och annat liv, säger Liselott Sjöqvist, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland.

Hävdes efter mer än ett år

Det generella besöksförbudet på sjukhusen i Västmanland infördes den 11 mars 2020 och gällde fram till den 27 juni i år. Därefter har regionen infört lokala besöksrestriktioner.

– Vi kommer kanske aldrig kunna gå tillbaka till den besöksfrihet vi hade tidigare, men vi får vänta och se se var den här pandemin tar vägen, säger Liselott Sjöqvist.

I klippet berättar Liselott Sjöqvist om beslutet och hur hon ser på JO:s kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet