Foto: Mikael Fritzon, TT arkiv

Region Västmanland lämnar stabsläget – efter drygt 200 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Vården i region Västmanland lämnar stabsläget efter drygt 200 dagar. Det meddelar Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en presskonferens.

– Vi har i dag gått ur stabsläget som vi har haft med anledning av covid-19, säger Håkan Wittgren.

Han säger att anledningen till att man gör så är att det just nu ser lugnare ut för vården i regionen, även om man ser en viss tendens till att smittan ökar.

Bland annat har 64 studenter på Mälardalens högskola nyligen bekräftats smittade av coronaviruset efter flera fester i Västerås.

– Vi bedömer ändå att läget har varit ganska lugnt när det gäller vårdens verksamhet, att det är förhållandevis stabilt nu. Vi kan låta det gå över till ordinarie linjeverksamhet. Vi har också en beredskap – för det vi inte hoppas – en större påverkan igen. Då kan vi förstärka igen, säger Håkan Wittgren.

Tufft med material

Hälso- och sjukvårdsdirektören meddelar också att det kommer att ta flera månader att avhjälpa det uppdämda vårdbehovet i regionen.

När det gäller sjukhusmaterial har regionen haft det tufft under coronapandemin, men man har nu fått en bättre situation.

– Vi står förhållandevis väl rustade inför en osäker framtid, säger Jan Hallberg, administrativ direktör.

Testningskapaciteten för alla som vill testa sig för covid-19 i Västmanland har inte varit optimal, men nu ska den som vill kunna göra ett pcr-test för aktiv infektion via 1177 Vårdguiden, säger Jonas Ekström, medicinsk digitaliseringschef.

Start för antikroppstester

Trots den interna kritiken kommer alla västmanlänningar att kunna boka tid för ett antikroppstest för covid-19. Med start den här veckan.

Sprids i kluster

Spridningen av smittan utgörs just nu främst av yngre samhällsgrupper och i olika kluster, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare. Till exempel vid ishockeymatcher eller inom universitetsvärlden.

– Det här viruset har inte försvunnit och det kommer inte att försvinna i närtid, säger Lars Blad under presskonferensen.

Angående utbrottet på Mälardalens högskola tar Lars Blad upp de kraftfulla åtgärder som högskolan har vidtagit – distansundervisning och bra information – som positiva. Men han varnar också yngre för att sluta ta smittan på allvar.

– Om vi inte får ner den här spridningen i yngre åldersgrupper så kommer det att sprida sig till andra åldersgrupper så att vi får en svårare belastning på sjukvården, säger han och tillägger:

– Nu är det dags att höja garden igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.