Foto: TT

Arbogafallet: Johanna Möller döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen i det uppmärksammade Arbogafallet. Den 42-åriga kvinnan och hennes ex-pojkvän har konstaterats skyldiga till mordet på 42-åringens pappa och mordförsöket mamman. Kvinnan är också skyldig till anstiftan till mordet på sin man som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015.

Gravöppning, långa vittnesförhör om kiselalger, falska vittnesförhör och flera olika versioner om var den 42-åriga kvinnan befann sig under mordkvällen då hennes pappa mördades och hennes mamma utsattes för mordförsök.

Arbogafallet har redan skrivit in sig i den svenska kriminalhistorien som ett av de mest uppmärksammade dåd i vårt land.

Pekade ut dottern i ambulansen

Det var den tredje augusti 2016 som polis och ambulans larmades till en sommarstuga utanför Arboga. En 64-årig kvinna befann sig skadad på platsen, och innan hon tuppade av sa hon att hennes man var död och att hon själv hade hål i hela kroppen.

Inledningsvis blev den 64-åriga kvinnan själv misstänkt för mordet på sin man men ganska snart kom polisens utredare att rikta sina misstankarna mot den 42-åriga kvinnan och hennes dåvarande pojkvän.

Redan i ambulansen pekade mamman ut sin 42-åriga dotter som tänkbar gärningsman. Det hade varit lite turbulent i deras relation, berättade hon för ambulanspersonalen.

Avlyssnades av polisen

42-åringen och pojkvännen greps och anhölls men släpptes i brist på bevis. Vad ex-paret inte visste var att polisen hade placerats ut avlyssningsutrustning i 42-åringens bil.

Där hörs kvinnan säga att de måste neka till anklagelserna.

– Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss då kan vi dra utomlands, förstår du?

Tingsrätten beslutade om gravöppning

Samtidigt hade polisens utredare börjat undersöka vad som hände med kvinnans make som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015.

Till en början avskrevs dödsfallet som en olycka – trots att de första poliserna på plats anade att allt inte stod rätt till.

Åklagaren begärde att mannens kropp skulle obduceras igen och i oktober förra året beslutade tingsrätten om gravöppning.

LÄS MER: Allt om Arbogafallet

139 timmar förhandlingar

I mars delgavs kvinnan de nya misstankarna och hon häktades även för mordet på sin man.

Paret åtalades den 28 april och den 8 maj inleddes den 20 dagar långa förhandlingen, i timmar uträknat 139,5.

Den 28 juni konstaterade rätten att 42-åringen och hennes pojkvän var skyldiga till mordet på pappan, och att 42-åringen var skyldig till anstiftan till mord på sin make.

I dag kommer beskedet om vilka straff paret får.

Skyldiga – på alla åtalspunkter

42-åringen har av tingsrätten redan ansetts skyldig till:

  • Mord och försök till mord på hennes pappa och mamma.
  • Ett fall av stämpling till grov misshandel, i vart fall några fall av stämplingar till mord och anstiftan till mord på maken.
  • Grovt bedrägeri sedan hon vilselett ett försäkringsbolag och lyckats få ut 267.000 kronor efter sin döde man.
  • Hot mot tjänsteman. Under sittande förhör hotade hon två av polisens förhörsledare.
  • Givande av muta. Kvinna försökte muta häktespersonal genom att erbjuda dem 5.000 kronor om de skickade brev åt henne.
  • Urkundsförfalskning. Skrev falska namnteckningar på bouppteckningen efter maken.

Ex-pojkvännen anses skyldig till:

  • Mord och mordförsöket på kvinnas föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.