Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se skyddsutrustningen och hör enhetschefen berätta om ambulansens nya rutiner under coronapandemin. Foto: Melker Blomberg / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så jobbar ambulansen med misstänka coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad
Ambulanspersonalen inom regionen har nya riktlinjer och rutiner när de åker ut på larm med misstänkta coronapatienter – och de har redan åkt på många sådana larm.
– Massor. På merparten utav våra larm i dag så räknar vi med att det finns en misstanke om covid-19. Även om det till exempel är ett benbrott, säger Hans Anundi, enhetschef på ambulanssjukvården i Västerås.

När en patient har luftvägssymtom, feber, hosta eller snuva så sätter numera ambulanspersonalen på sig skyddsutrustning innan de möter patienten. På ambulansstationen i Västerås bestod utrustningen tidigare av munskydd, visir och skyddsglasögon. Nu har man istället personliga skyddsmasker som personalen använder.

– Vi känner oss säkra med det här. Vi är extra glada att vi får använda våra skyddsmasker. Det gjorde det mycket enklare för oss, säger Hans Anundi.

Det finns inga dedikerade coronaambulanser på stationen utan alla bilar används för att ta hand om misstänkta fall av covid-19. Efter en utryckning rengörs bilarna noggrant efter nya rutiner.

Se mer om hur ambulanspersonalen arbetar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet