Hör regionpolischefen berätta varför viss brottslighet minskar just nu. Foto: Polisen / Fredrik Sandberg /TT

Så påverkas brottsligheten i Västmanland under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från polisen visar att våldsbrott som misshandel och även narkotikabrott har minskat i Västmanland under mars i år jämfört med förra året, en konsekvens av att färre rör sig ute i samhället.

Det som sticker ut i polisens nysläppta siffror är att det syns en stor minskning av anmälda våldsbrott såsom misshandel och olaga hot, men även våldtäkt. Det är färre personer som rör sig utomhus och som en konsekvens begås inte lika många brott i till exempel krogkön, säger Carin Götblad, regionpolischef Mitt.

– En grov parallell är som poängen med fängelse. Sitter man instängd kan man inte begå så mycket brott, säger hon.

Coronaviruset i Västmanland

Brottsligheten beräknas ha minskat med sex procent i region Mitt som innefattar Västmanland, Gävleborg och Uppsala i en jämförelse mellan mars i år och förgående år.

Inbrotten har blivit färre eftersom stöldligor har svårare att röra sig mellan länder då gränserna stängts. Dock sker forfarande ett inflöde av narkotika och vapen enligt Carin Götblad.

Våld i hemmet väntas öka

Baserat på kvinnojourers larm om ökat våld i hemmet och andra länders längre erfarenhet av coronaeffekterna pekar allt på att våldet inom hemmets fyra vägar kommer öka. Det är svårt att jämföra siffror från förra året eftersom polisen ändrat sitt sätt att föra statistik men allt tyder på att en ökning kommer att kunna ses framöver.

– Om samhället stänger ner och människor sitter hemma i större utsträckning så ökar påfrestningarna inom familjen. Därav min oro för våld i nära relation, säger Carin Götblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet