– Nu har vi mer kunskap och är mer förberedda och det känns bra, säger Eva Blomberg Foto: Jenny Berggren/SVT

Drabbades hårt av covid-19 – så ska äldreboendet Malmen i Fagersta hindra smitta nu

Uppdaterad
Publicerad

Trots skyddsåtgärder och strikta rutiner drabbades Malmens äldreboende i Fagersta hårt av covid-19 i våras. Att nu åter öppna dörrarna för besökare görs med försiktighet – och viss oro.

– Det här känns nödvändigt utifrån en psykosocial aspekt, samtidigt är det ju en viss farhåga att vi ska få in smittan igen. Vi vet ju hur det var sist, säger Eva Blomberg, vård- och omsorgschef.

Tack vare ett hårt arbete från personalen lyckades boendet i våras isolera smittan till endast en avdelning, enligt kommunens MAS – medicinskt ansvariga sjuksköterska.

De rutiner som nu arbetats fram innebär bland annat att besökare ska vara föranmälda och mötas upp av personal nere vid entrén. Direkt innanför dörrarna finns guidning till utrymmen att tvätta händerna och handsprit.

Coronaviruset i Västmanland

Informationsbrev har skickats till anhöriga och affischer som bland annat påminner om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk har satts upp.

– Skulle ändå smitta konstateras på boendet stänger vi igen, säger Eva Blomberg som berättar om vidtagna åtgärder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet