Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad, har varit med och tagit fram en plan för hur Västerås livsmedelsförsörjning ska se ut framöver. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Krismenyer och fler lager – så ska Västerås trygga livsmedelsförsörjningen

Uppdaterad
Publicerad

Även innan coronakrisen bröt ut planerade Västerås stad för hur de ska trygga livsmedelsförsörjningen i kommunen. Nu har kommunfullmäktige tagit beslut i frågan.

Sveriges livsmedelslager är i dag mycket begränsat, och så även i Västerås. Men framöver ska kommunen klara av att från egna lager försörja några särskilt prioriterade grupper.

– Vi har identifierat i vår plan att vi inte kan servera mat till hela Västerås befolkning, utan vi har fått begränsat oss, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Coronaviruset i Västmanland

De som kommer att försörjas med livsmedel från krislagren är exempelvis personer inom olika former av vård- och omsorg, skolelever som omfattas av omsorgsåtgärder och enskilda samt familjer med försörjningsstöd. Krislagren ska räcka i sju dagar, utöver redan ordinarie lager.

Hur ser dagens livsmedelslager ut i kommunen?

– Det befintliga lagret kan variera ganska mycket. Vid en leveransdag kan det finnas ett lager som räcker uppemot en vecka, men är det precis inför leverans kanske det bara räcker en till två dagar, säger Johan Alhström.

Hur ska övriga klara sin matförsörjning vid kris?

– Jag tycker att man ska se till att ha ett lager för att klara sig en längre tid. En rekommendation kan vara en vecka. Men är man mer sårbar ur olika aspekter så kan det vara bra att ha ett lager som räcker längre än så.

I klippet berättar Johan Ahlström mer om Västerås stads beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet