Nej till kvinnotider i badhuset

Uppdaterad
Publicerad

Idag diskuterade politikerna i nämnden för idrott och friluftsliv frågan om separata badtider för kvinnor. En diskussion som slutade med att oppositionens förslag, om att förbjuda särskilda tider på kulturell grund, röstades igenom med stöd av KD.

Bakgrunden till diskussionen är den motion om ett förbud mot könsseparata badtider i kommunens badhus som Liberalernas Roger Haddad lämnade in till Kommunfullmäktige innan årsskiftet. Idag togs frågan upp i nämnden för idrott och friluftsliv som är den specialnämnd som fått i uppdrag att yttra sig i frågan.

Heta diskussioner

Enligt nämndordförande Hans Stergel (C) har diskussionens vågor gått höga och under dagens sammanträde lyftes allt från simkunnighet, jämställdhet och frågor om ekonomi till hederskultur och rädsla för ökad islamisering.

Könsseparation i simhallar

– Jag är förvånad över att diskussionen blev så omfattande under mötet eftersom vi redan sedan tidigare visste att positionerna är låsta och att vi står väldigt långt ifrån varandra i den här frågan, säger Hans Stergel (C).

Olika åsikter

Kristdemokraternas kommunalråd Amanda Agestav har genom insändare och tidigare uttalanden i media visat sitt stöd för ett förbud, bland annat med hänvisning till att speciella tjejtider inte är förenligt med ett jämställdhetsperspektiv. 

Miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, Marléne Tamlin, har däremot försvarat möjligheten att ordna könsseparata evenemang som ett led i att stärka vissa grupper, exempelvis kvinnor.

Diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen har vid en genomgång av separata badtider i bland annat Stockholm kommit fram till att det i vissa fall kan handla om diskriminering men inte då det finns ett berättigat syfte. När badhusen bottnat sina uppdelade tider i en ambition att öka simkunnigheten i grupper som annars inte kommer till badet kan de separata tiderna inte anses diskriminerande enligt DO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet