Sjuksköterskebrist och dålig patientsäkerhet – vårdavdelningar i Västerås kritiseras av IVO

Publicerad

I januari i år inledde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en nationell tillsyn av alla regioners sjukhusvård med fokus på bemanning och vårdplatser.

Nu riktar myndigheten kritik mot flera avdelningar vid Västmanlands sjukhus efter att man påträffat brister i såväl patientsäkerhet som bemanning.

I sin anmälan skriver IVO att avdelningarna inte kan säkerställa kravet på disponibla vårdplatser vilket kan medföra risk för patienternas säkerhet samtidigt som det saknats personal.

I intervjuer som myndigheten gjort med anställda framgår det att situationen försämrats under de senaste året och att bristen på vårdplatser kan riskera att patienter inte får den tillsyn och den omvårdnad de behöver. Personalen menar  att det finns risk till fördröjd vård och behandling.

Vårdgivaren har till till och med i slutet av januari nästa år på sig för att påvisa att de åtgärdat de brister som påpekats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.