Martin Holmberg, VD StoraEnso Skog Foto: SVT

Startade branden – skogsföretaget slår ifrån sig kritiken

Publicerad

Skogsföretaget Stora Enso slår i från sig allt ansvar för skogsbranden som härjat i västmanland de senaste veckorna, trots att mycket tyder på att branden startade i och med ett arbete som en underentreprenör utförde på företagets mark.

– Det finns ingen misstanke om brott på något sätt, säger Martin Holmgren vd StoraEnso skog.

Skadorna efter skogsbranden som pågått i skogarna utanför Virsbo beräknas uppgå till flera hundra miljoner kronor. Ett tjugotal hus har brunnit ned och en person har omkommit.

Branden startade i och med att en skogsmaskin utförde markarbete för Stora Enso när en gnista antände skogen. Polisen utreder just nu händelsen som kan komma att rubriveras som allmänfarlig vårdslöshet. Men trots att en polisutredning pågår slår Stora Enso ifrån sig.

– Vi har omfattande säkerhetsrutiner som man tar hänsyn till från fall till fall.

Har man gjort det i det här fallet?

– Jag kan inte kommentera det här fallet i detalj i och med att det är en utredning som pågår. Men när den är klar så är jag säker på att vi får alla detaljer, säger Martin Holmgren.

Flera andra skogsbolag valde att inte arbeta i skogen under den varmaste perioden med hänsyn till brandrisken. De har även använt sig av brandvakter något som troligen inte fanns vid det aktuella tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet