Foto: SVT/Arkiv

Sena vaccinleveranser i Västmanland: ”Har fått boka om 2 000 patienter den här veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på de 14 vaccinationsmottagningarna i Västmanland skulle stå redo. Men vaccintillgången är inte som regionen hade planerat för.

– Bara den här veckan fick vi boka om 2 000 patienter vilket är mycket bekymmersamt, säger vaccinsamordnaren Jonas Ekström.

Egentligen skulle allt gå efter planen. Fas ett i vaccineringen är i full gång och några av de äldre på särskilda boenden har till och med hunnit få sin andra dos av covid-19-vaccinet. Men den stora utmaningen är nu tillgången till vaccinet.

– Vi har försökt att få ut vaccin så fort som möjligt, så det inte ligger i frys i onödan, men det gör oss också extremt sårbart när det kommer till störningar i leveranserna, säger Jonas Ekström.

Coronaviruset i Västmanland

30-procentiga minskningar

De flesta vaccindoser som Västmanland får kommer i nuläget från Pfizer, men på sistone var det 30-procentiga minskningar av volymen. Och Modernas vaccin anländer med kraftiga förseningar till länet.

– Personalen står i princip som hästar inför ett lopp som bara väntar på att bli utsläppta. Och i stället får de ett fåtal tider när man egentligen hade kunnat vaccinera tusentals, säger Jonas Ekström.

Kommer ni att kunna garantera att alla får sin andra dos inom rätt tidsram?

– Vi kommer nog att överskrida de rekommenderade fyra veckorna i vissa fall, men även om man får dos två uppåt sex veckor efter första vaccineringen är det helt i sin ordning, säger Jonas Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet